Tuesday, 27-09-2022, 15:25
ȘCOALA GIMNAZIALĂ "ȘTEFAN CEL MARE" DANCU
Acasă | RSS
MENIU PRINCIPAL
CONTACT
 • COMUNA HOLBOCA, JUDEŢUL IAŞI, STR. DALIEI NR.5, tel/fax 0232/293134, web: www.scoaladancuis.ro, mail: scoaladancu@yahoo.com
  VREMEA

   Localitatea Dancu, comuna Holboca, este situată în partea de sud-est a orașului Iași. Începuturile învățământului în satul Dancu datează din perioada interbelică, când cursurile s-au desfășurat în casa cetățeanului Ioniță Gheorghe, sub îndrumarea învățătorilor Dominte Octav și Lucreția.

   În perioada 1945-1947 s-a construit de către săteni localul de școală cunoscut sub numele „Școala de lângă nuc”, care avea trei săli de clasă pentru învățământul primar-simultan și unde, în prezent, se află biserica satului Dancu. Această locație, în perioada 1970-1978, a fost școală de aplicație pentru elevii Liceului pedagogic „Vasile Lupu” Iași, pentru învățământul simultan.

   Învățătorii Petrescu Georgeta, Corneșanu Florica, Grigoraș Mihail și Elena au contribuit și ei la dezvoltarea învățământului primar în satul Dancu în această perioadă.

   Creșterea populației școlare a necesitat construirea, în anul 1978, a unui nou local de școală cu cinci săli de clasă, astăzi denumit „Școala veche”, situat în centrul satului și unde învățământul gimnazial a fost înființat în 1981. Acest local există și astăzi.

   În anii ¢80, datorită procesului de industrializare, s-a construit cartierul Dancu pentru a asigura locuințe tinerelor familii care au venit în Iași. Populația școlară a crescut, iar „Școala veche” s-a dovedit neîncăpătoare și de aceea s-au înființat ad-hoc săli de clasă la parterul blocurilor A9 și B1, ”La poștă”, „La frizerie”, „La restaurant”, iar în această perioadă activitățile didactice s-au desfășurat în trei schimburi.

   Întrucât condițiile erau improprii desfășurării actului didactic, în 1990 a fost inițiată construirea unei școli moderne și spațioase.

   Școala nouă”, avându-l patron spiritual pe Ștefan cel Mare, personalitate istorică reprezentativă pentru Moldova, a fost inaugurată în septembrie 1992, iar din 1993 a luat denumirea de Școala „Ștefan cel Mare”. Aceasta dispune de 18 săli de clasă, trei laboratoare (chimie-fizică, biologie și informatică) și de o sală modernă de sport, iar prin eforturile profesorilor, au fost amenajate cabinete de limba română, istorie, limbi străine și religie.

   Începând cu anul 2005, au fost arondate şcolii următoarele structuri: Grădinița cu Program Normal, Grădinița cu Program Prelungit.

   Începând cu anul 2007 s-a construit un nou local pentru Grădinița cu Program Normal, dispunând de 5 săli de clasă moderne, parc de joacă pentru copii și conexiune la Internet.

   1. cu Program Prelungit dispune de 3 săli de cursuri, odihnă şi relaxare, sală de mese, birouri şi conexiune la Internet, asigurând condiţii optime pentru un proces didactic eficient.

   Școala noastră dispune în prezent de o infrastructură foarte bună, având săli de curs dotate cu mobilier modern, laboratoare cu dotările aferente, o bibliotecă și o sală de lectură, o sală de sport cu dotări moderne. De asemenea, există cabinet medical, cabinet de sprijin pentru elevii cu cerințe educaționale speciale.

   În ultimii ani, datorită demersurilor și proiectelor realizate de conducerea școlii, în colaborare cu ISJ Iași și Primăria Holboca, s-a realizat reabilitarea școlii, tâmplărie PVC în toată școala, gard nou și acoperiș șarpantă pentru școală și sala de sport. Școala dispune de centrală de încălzire proprie, asigurând astfel tot confortul necesar desfășurării activității didactice.

   Scriitorul Gheorghe Filip este unul dintre elevii de marcă ai Şcolii Dancu, având ca îndrumător pe doamna învăţătoare Dominte Lucreţia.

   La inaugurarea școlii, în anul 1992, a participat Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, protopopul Ionel Roată, iar în anul 1995, cu ocazia sărbătorii Crăciunului, elevii s-au întâlnit cu Mitropolitul Moldovei și Bucovinei Daniel.

   De asemenea, în anul 2004, cu ocazia împlinirii a 500 de ani de la moartea voievodului Ștefan cel Mare, la Zilele Şcolii a participat actorul ieșean Adrian Păduraru.

   Este atestata ca asezare din 1541, dar primele documente cunoscute mentionează “Podul Dancului” în 1583 si “Odaia Dancului” în 1639, iar satul poarta numele unui calugar, care se ocupa de administrarea mosiei Cetatuia.
   De-a lungul timpului, din punct de vedere administrativ, satul Dancu a apartinut de Plasa Copou, de Plasa Bucium si (plasa=ocol, tinut, subdiviziune de judet).
   Teritoriul a apartinut boierului Nicolae Bals, pana in 1740, cand a fost preluat de Gheorghe Mavrocordat si urmasii acestuia, care il vand ulterior Principelui Sturza.
   In anul 1864- aprox. 90 de familii din Dancu si din imprejurimi au fost improprietarite in baza reformei agrare a lui Alexandru Ioan Cuza.
   ADRESE UTILE
   AVIZIER
   Căutare
   Calendar
   «  September 2022  »
   MoTuWeThFrSaSu
      1234
   567891011
   12131415161718
   19202122232425
   2627282930
   Arhiva materialelor
   Prietenii site-ului
  • Blog-ul oficial
  • Comunitatea uCoz România
  • FAQ
  • Manual
  • Copyright MyCorp © 2022
   Site administrat de către uCoz