Wednesday, 20-03-2019, 17:03
ȘCOALA GIMNAZIALĂ "ȘTEFAN CEL MARE" DANCU
Acasă | RSS
MENIU PRINCIPAL
CONTACT
 • COMUNA HOLBOCA, JUDEŢUL IAŞI, STR. DALIEI NR.5, tel/fax 0232/293134, web: www.scoaladancuis.ro, mail: scoaladancu@yahoo.com
  VREMEA
   Categoriile secţiunii
   Articolele mele [9]
   Acasă » Articole » Articolele mele

   Scoala pentru valori autentice - Democrație și unitate- decembrie 2018

   PROIECTUL ȘCOALA PENTRU VALORI AUTENTICE

    

   Valorile lunii decembrie 2018: democrație și unitate 

   Centenarul Marii Uniri și Ziua României au fost sarbatorite de 475 de elevi și 28 de cadre didactice de la Școala Gimnazială "Ștefan cel Mare" Dancu prin cântec, dans și poezie. Elevii claselor primare și gimnaziale au interpretat cântece patriotice și populare, ne-au încântat cu dansuri populare românești, cu vals, tango , dans modern și scenete. Au participat și s-au bucurat împreună cu noi, părinții elevilor și reprezentanți ai Consiliului Local ai Comunei Holboca și ai Primăriei Comunei Holboca. Preșcolarii de la Grădinița cu program normal au realizat lucrări specifice de desen, pictură si colaj. S-a realizat o expoziție cu lucrările copiilor și s-a amenajat un colț patriotic. Copiii în costume tradiționale și cu stegulete în mână au ascultat imnul țării și au format pe podea conturul hărții României din baloane colorate în albastru, galben și roșu .

   https://www.facebook.com/mariana.melinte/media_set?set=a.2055272974510421&type=3

   Expoziția de desene Marea Unire din cadrul Proiectului Valorile neamului nu au frontiere la care au participat 120 de elevi din școala noastră și din școlile partenere: Instituția Publică Liceul Teoretic Mihail Sadoveanu din Călărași și  Instituția Publică Liceul Teoretic Mihai Eminescu din Ungheni, Republica Moldova. Desenele au fost evaluate și s-au acordat premii și mențiuni.

   https://www.facebook.com/media/set/?set=oa.1148959768606500&type=3

   Democrație, libertate, drepturi și responsabilitate- activitate cu un impact deosebit asupra a 75 de elevi din clasele a V a A, a V a B și a VI a. Reprezentanții Europe Direct Iași au poposit la noi în școală și au contribuit prin activitatea desfășurată la o mai bună înțelegere de către elevi a noțiunilor: democrație, libertate, drepturi fundamentale ale omului, drepturile copilului și responsabilitate. Elevii au definit noțiunile de democrație și libertate și au lucrat în echipe la identificarea drepturilor copilului. Fiecare lider de echipă le-a prezentat în fața colegilor și au fost scrise pe tablă drepturile identificate .Următoarea sarcină de lucru pentru echipe a fost de a căuta în Carta drepturilor fundamentale ale omului, acele drepturi ale copilului pe care le-au identificat anterior.Au fost prezentate în fața colegilor și s-a discutat despre importanța fiecărui drept identificat.Elevii au lucrat și învățat împreună, s-au bucurat când prezentările lor au fost aclamate de colegi și au ascultat cu atenție părerile celorlalți colegi.S-au exersat comportamentele corecte într-o societate democratică.

   https://www.facebook.com/pg/Europe-Direct-Ia%C8%99i-178284462187512/photos/?tab=album&album_id=2425818254100777&__xts__%5B0%5D=68.ARCtIast8qftTQLvrKCn3LtVzURLn9lSD_lGdVFAcNkiS27ZiMzyMKt6ELgRD6dzx9spaaYBMwlq9U3i8rpHZchM4I87LZMFzjFvMOdkQ-gGJNlDS4cDYNATqZCWnDtKz-5ygBieryqPCaLntiu6fvzzI7flD_oK6VuuBrSAHV5PmqHVHmMEqd75MFkHvNRkEqeW00C6OBnUaXRGIB8fOKP64D8rChFDf6JsVoFUrIeoUaSZHTP8PNvxALP0m3nv1agDIWebbBjXDUnpaCCv-gRJvIsU6sRM7eeuWQ44zi93LYm17NFOYJTwo7tJSqEXEHPTtD33jtA&__tn__=-UC-R

    

   https://www.facebook.com/178284462187512/photos/p.1946387362043871/1946387362043871/

   Șanse egale pentru fiecare!- activități de cunoaștere a principalelor drepturi ale copilului, a egalității de șanse în dezvoltarea copilului și a beneficiilor unei societăți democratice: au participat toate grupele de la Grădinița cu program normal și  clasele II- VIII; atelierele de lucru, miniconcursurile tematice, și vizionările de filme au contribuit la înțelegerea de către copii a importanței respectării drepturilor într-o societate democratică și a egalității de șanse indiferent de starea materială, religie, etnie, etc.

   Egalitatea de șanse în alegerea unei cariere de succes:  în cadrul unei ore demonstrative de Consiliere și orientare , elevii clasei a VIII-a coordonați de d-na prof. consilier școlar Rodica Șavlovschi au stabilit individual și în echipe care sunt drepturile lor privind orientarea școlară și profesională, cum trebuie să-și stabilească scopul și obiectivele pe termen lung și au identificat care sunt pașii de parcurs, pentru ca dorințele lor privind profesia viitoare să se concretizeze.

   Educație pentru democrație și drepturile omului: elevii clasei a III a A, coordonați de prof. Diana Danu, au descoperit împreună care sunt drepturile copiilor. Împărțiți în două echipe, băieți și fete, au analizat fiecare drept pe care l-au avut scris pe câte o parte componenta a corpului uman, au identificat simbolul desenat al fiecaruia, l-au colorat și lipit, iar apoi au asamblat părțile puzzle - ului, creând mascota fiecărei echipe.

   Să cunoaştem valorile fundamentale ale democraţiei, practicile democratice şi drepturilor omului!: elevii clasei a V-a B coordonați de profesor diriginte Carmen Neculau, au adus informații despre democrație –definiție, principii de bază, drepturile omului/ copilului ( dreptul la educație, dreptul la o familie, dreptul la un trai decent, dreptul la opinie, dreptul de a fi protejat împoriva exploatării, dreptul de a beneficia de asistență socială, dreptul la odihnă și respectarea personalității și individualității). Elevii au adus argumente și au prezentat situații concrete. La finalul activității au realizat desene interesante, pornind de la noțiunile de democrație și libertate și și-au prezentat opiniile. Interesul elevilor pentru aceasta activitate a dovedit că astfel de diologuri sunt binevenite și că efectul lor nu poate fi decât pozitiv, în contextul în care democrația și libertatea sunt teme foarte actuale.

   Eu și lumea în care trăiesc. Drepturi și responsabilități.: elevii clasei a V a A coordonați de prof. diriginte Maricica Amariței au vizionat un film documentar despre libertate și au dezbătut în echipe care sunt drepturile lor principale, pe care le-au desenat și le-au afișat pe tablă.

   Libertatea opiniei: în cadrul orelor de educație socială și cultură civică, elevii claselor V-VIII coordonați de director adjunct, prof. Mariana Melinte și de prof. Liliana Moscu au realizat jocuri de rol privind funcționarea Consiliului Local al Comunei Holboca, situații de încălcare a unui drept al copilului și soluții pentru rezolvarea cazurilor respective, principalele drepturi ale omului, etc; s-au realizat desene, postere și au avut loc dialoguri interesante. La una din activitățile clasei a V -a B au fost invitați și elevii clasei a IV-a B pentru a exersa împreună importanța, exprimarea proprii opinii într-o societate democratică.

   Fiecare copil merită să fie fericit!: elevii clasei a VII-a B coordonați de prof. diriginte Gabriela Olaru au lucrat în echipe pentru a evidenția acele drepturi fundamentale prin a căror respectare o societate democratică poate asigura fericirea copiilor. Concluzia activității a fost: fără respectarea drepturilor omului/drepturilor copilului nu există democrație! Fericirea se construiește mai ușor într-o societate democratică!

    http://www.scoaladancuis.ro/photo/?photo=260 

   Director adjunct. 

   Prof. Melinte Mariana

     

    

    

    

     

   Categorie: Articolele mele | Adăugat de: scoaladancu (21-12-2018)
   Vizualizări: 53 | Rating: 0.0/0
   ADRESE UTILE
   AVIZIER
   Căutare
   Prietenii site-ului
  • Blog-ul oficial
  • Comunitatea uCoz România
  • FAQ
  • Manual
  • Copyright MyCorp © 2019
   Site administrat de către uCoz